Prima întrevedere cu avocatul este cea mai importantă, deoarece în cadrul acesteia se stabilesc condițiile viitoarei colaborări (aspectele financiare și limitele mandatului acordat avocatului), iar avocatul acordă clientului consultanță juridică, care presupune, în esență, informarea clientului cu privire la soluția sau soluțiile existente în speța sa.
Așadar, ce este consultanța juridică?
Consultanța juridică presupune o discuție între avocat și client, în cadrul căreia, clientul relateaza situația sa, cât mai clară, completă, astfel încât avocatul să aibă o percepție cât mai fidelă a situației de fapt.
În acest scop, avocatul va adresa întrebări pentru a lămuri anumite aspecte, va verifica dacă există mijloace de probă cu care clientul își dovedește susținerile sau situația juridică, va studia înscrisurile sau celelalte probe cu care se prezintă clientul la cabinet sau îi va solicita să facă demersuri pentru a obține înscrisuri suplimentare, dacă ele sunt necesare.
Consultanța juridică nu presupune, așadar, doar „povestirea” situației de către client și oferirea unui răspuns de către avocat.
De cele mai multe ori (indiferent de studiile clientului, nivelul de pregătire intelectuală sau statutul social), clienții folosesc o terminologie diferită de cea a avocaților, motiv pentru care, deși sunt clienți care consideră că situația lor juridică se încadrează într-o anumită instituție de drept și se poate soluționa într-un anume fel, acest lucru se datorează înțelegerii greșite a clientului și a unei percepții formate din surse nepotrivite. Spre exemplu, dacă un vecin a devenit proprietar pe un teren fără a-l cumpăra, câștigând în instanță acțiunea în constatarea uzucapiunii, clientul consideră că și acesta poate încerca aceeași variantă pentru a deveni, la rândul său proprietar, pe terenul alăturat, pe care „nu are acte”, dar a construit pe el o locuință fără autorizație și vrea să intre în legalitate. Cel mai probabil, situațiile vecinilor, prietenilor sau cunoștințelor, deși sunt similare la o primă vedere, nu sunt identice și nu se aplică precum un șablon.
Așadar, avocatul are rolul de a transpune în limbaj juridic solicitările clientului, de a identifica problema de drept și soluția sau soluțiile existente.
Deși clientul consideră sau a auzit că situația sa se poate rezolva doar într-un anume fel, în realitate, de cele mai multe ori, pentru rezolvarea unei anumite situații practice vor fi disponibile mai multe căi legale. Fiecare are însă, durate, cheltuieli, implicații practice/sociale diferite.Este important ca avocatul să cunoască situația de fapt cât mai fidel și complet, pentru a putea oferi un răspuns în deplină cunoștință de cauză.
Notă: Informațiile din articol au fost redate într-un limbaj uzual, pe înțelesul justițiabililor și al persoanelor fără cunoștințe juridice.
Autor: Avocat Paula-Alina Lupu, Baroul Iași
Se interzice preluarea, distribuirea integrală sau parțială a conținutului acestui site, fără indicarea autorului și a sursei cu link activ, sub sancțiunile prevăzute de Legea 8/1996 privind drepturile de autor.
foto: https://nswcourts.com.au/articles/are-non-lawyers-allowed-to-give-legal-advice/