Noutăți

Prima întrevedere cu avocatul. Consultanța juridică. Ce este și de ce este importantă?

Data

Prima întrevedere cu avocatul este cea mai importantă, deoarece în cadrul acesteia se stabilesc condițiile viitoarei colaborări (aspectele financiare și limitele mandatului acordat avocatului), iar avocatul acordă clientului consultanță juridică, care presupune, în esență, informarea clientului cu privire la soluția sau soluțiile existente în speța sa.

Așadar, ce este consultanța juridică?

✔  Consultanța juridică presupune o discuție între avocat și client, în cadrul căreia, clientul relateaza situația sa, cât mai clară, completă, astfel încât avocatul să aibă o percepție cât mai fidelă a situației de fapt.

✔  În acest scop, avocatul va adresa întrebări pentru a lămuri anumite aspecte, va verifica dacă există mijloace de probă cu care clientul își dovedește susținerile sau situația juridică, va studia înscrisurile sau celelalte probe cu care se prezintă clientul la cabinet sau îi va solicita să facă demersuri pentru a obține înscrisuri suplimentare, dacă ele sunt necesare.

✔  Consultanța juridică nu presupune, așadar, doar „povestirea” situației de către client și oferirea unui răspuns de către avocat.

De cele mai multe ori (indiferent de studiile clientului, nivelul de pregătire intelectuală sau statutul social), clienții folosesc o terminologie diferită de cea a avocaților, motiv pentru care, deși sunt clienți care consideră că situația lor juridică se încadrează într-o anumită instituție de drept și se poate soluționa într-un anume fel, acest lucru se datorează înțelegerii greșite a clientului și a unei percepții formate din surse nepotrivite. Spre exemplu, dacă un vecin a devenit proprietar pe un teren  fără a-l cumpăra, câștigând în instanță acțiunea în constatarea uzucapiunii, clientul consideră că și acesta poate încerca aceeași variantă pentru a deveni, la rândul său proprietar, pe terenul alăturat, pe care „nu are acte”, dar a construit pe el o locuință fără autorizație și vrea să intre în legalitate. Cel mai probabil, situațiile vecinilor, prietenilor sau cunoștințelor, deși sunt similare la o primă vedere, nu sunt identice și nu se aplică precum un șablon.

✔  Așadar, avocatul are rolul de a transpune în limbaj juridic solicitările clientului, de a identifica problema de drept și soluția sau soluțiile existente.

Deși clientul consideră sau a auzit că situația sa se poate rezolva doar într-un anume fel, în realitate, de cele mai multe ori, pentru rezolvarea unei anumite situații practice vor fi disponibile mai multe căi legale. Fiecare are însă, durate, cheltuieli, implicații practice/sociale diferite.Este important ca avocatul să cunoască situația de fapt cât mai fidel și complet, pentru a putea oferi un răspuns în deplină cunoștință de cauză.

✔  În fine, este posibil ca, în urma consultanței juridice, avocatul să considere, fie că speța nu poate fi soluționată așa cum dorește clientul, fie că acesta „nu are dreptate”, respectiv nu are temei pentru a promova o acțiune în instanță sau alt demers administrativ.
 
Avocatul are obligația de a-i prezenta clientului opinia sa sinceră, iar asta poate presupune, dacă este cazul, să informeze clientul că acesta nu poate obține câștig de cauză, deși asta implică „pierderea” clientului și a onorariului aferent demersurilor judiciare, în sensul că acesta nu-l va angaja pentru reprezentare în instanță.
 
✔  Consultanța juridică mai este necesară și din cauza faptului că, exercitând o profesie liberală, avocatul este liber să decidă dacă dorește sau nu să preia un caz, acesta neavând obligația de a accepta cazul oricărui client care-i solicită serviciile. Avocatul poate refuza un caz, nu doar atunci când consideră că nu există temei de drept pentru a promova o acțiune în instanță, ci și atunci când situația nu corespunde crezului său profesional.
 
✔  În fine, timpul alocat clientului cu ocazia acestei întrevederi reprezintă o resursă importantă pentru avocat deoarece, în acest interval orar, avocatul ar putea elabora alte lucrări, ar putea studia sau pregăti apărarea pentru alți clienți.
 
 

Notă: Informațiile din articol au fost redate într-un limbaj uzual, pe înțelesul justițiabililor și al persoanelor fără cunoștințe juridice.

Autor: Avocat Paula-Alina Lupu, Baroul Iași

Se interzice preluarea, distribuirea integrală sau parțială a conținutului acestui site, fără indicarea autorului și a sursei cu link activ, sub sancțiunile prevăzute de Legea 8/1996 privind drepturile de autor.

foto: https://nswcourts.com.au/articles/are-non-lawyers-allowed-to-give-legal-advice/

Distribuie articolul:

Facebook
LinkedIn

MAI MULTE
ARTICOLE