Încetarea contractului pe durata perioadei de probă.
Anularea deciziei de încetare a CIM pentru abuz de drept din partea angajatorului.
Reintegrarea salariatului, obligarea angajatorului la plata unor daune morale în cuantum de 5000 lei.
I. Situația de fapt
Prin cererea introdusă pe rolul Tribunalului Iași, contestatoarea X a solicitat, în principal, anularea Notificării/Deciziei de încetare a contractului individual de muncă emisă de pârâta Y, solicitând să se constate că aceasta a fost emisă după expirarea perioadei de probă de 20 zile, iar în subsidiar anularea acesteia, ca urmare a abuzului de drept al angajatorului.
A arătat că a fost angajată în urma promovării concursului, iar ulterior acestui fapt, la nivelul instituției a fost numit un alt manager care și-a declarat public intenția de a concedia personalul angajat în urma concursul, din considerente financiare.
Pe scurt, la data de …, 86 asistenți medicali și infiermieri din totalul de 91 angajați, au fost notificați cu privire la încetarea contractelor de muncă în temeiul art. 31 alin. 3 din Codul muncii.
În urma revoltei angajaților, a doua zi, au fost emise mai multe decizii prin care se revocau notificările/deciziile de încetare a contractelor, demers care a întărit convingerea că managerul institutului este o persoană de bună-credință care a înțeles consecințele unei concedieri colective a unui număr atât de mare de oameni. Ulterior însă, în cursul aceleiași luni, au fost emise din nou Notificări/Decizii de încetare a contractelor individuale de muncă a unui număr de 86 de salariați.
II. Hotărârea instanței
Tribunalul a reținut că scopul stabilirii perioadei de probă este tocmai de a se stabili dacă angajatul corespunde postului din punct de vedere obiectiv – pregătire profesională, performanţe, dar şi din punct de vedere subiectiv – adaptarea la noul loc de muncă, la specificul activităţii, la noul colectiv de lucru. Prin urmare, şi aprecierea angajatorului cu privire la îndeplinirea de către angajat a acestor condiţii este una ce poartă un anume grad de subiectivism, derivat, în principal, din prerogativa acestuia de a-şi organiza activitatea potrivit necesităţilor.
Din probele administrate, rezultă faptul că motivele emiterii notificării de încetare a raportului de muncă al contestatoarei nu au avut legătură cu aptitudinile sale profesionale, cu potrivirea sa pe postul oferit, ci s-au avut în vedere consideraţii străine de persoana contestatorului şi de aptitudinile sale profesionale. Mai exact, motivul determinant, cauza emiterii notificării a fost insuficienţa fondurilor de care dispune intimatul pentru plata drepturilor salariale, scopul fiind pentru redresarea economică a activităţii.
Având în vedere scopul perioadei de probă şi motivele reglementării unei proceduri flexibile de terminare a raporturilor dintre părţi în această perioadă, este evident că emiterea notificării de încetare a contractului pentru motivul insuficienţei fondurilor unităţii reprezintă o deturnare a prevederii legale de la scopul pentru care a fost instituită (…)
Instanţa reţine că emiterea notificării de încetare a contractului de muncă al contestatoarei s-a realizat pentru motive străine de spiritul legii, reprezentând expresia unui abuz de drept al angajatorului intimat, motiv pentru care va anula Decizia şi va dispune reintegrarea contestatoarei în funcţia deţinută anterior emiterii notificării.
În baza art. 80 C. muncii va obliga intimatul la plata către contestatoare a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, pe perioada dintre data încetării contractului individual de muncă şi data reintegrării efective.
În ce privește daunele morale solicitate, este indubitabil faptul că salariatul resimte un stres acut după concediere, stare care a putut fi exacerbată în speţă atât de emiterea a două notificări de încetare a contractului în mai puţin de o lună de zile. Din această perspectivă, există un prejudiciu moral cert generat de conduita angajatorului, pe care instanţa îl cuantifică la 5.000 lei, sumă ce va fi pusă în sarcina intimatului. (Tribunalul Iași, Sentința din 02.03.2021, rezumată)