Noutăți

Ce ar trebui să știu înainte să apelez la un avocat?

Data

Avocatura este o profesie liberală. Avocații sunt, la rândul lor, foarte mulți, iar o mare parte dintre ei, specializați pe anumite domenii, ceea ce înseamnă că justițiabili au numeroase posibilități de a alege. Dacă în urmă cu câțiva ani, clienții își alegeau avocatul aproape exclusiv  în urma recomandărilor primite de la prieteni sau cunoștințe, în prezent, cam toți avocații au o pagină de prezentare și/sau sunt prezenți pe rețelele de socializare. Din dorința de a primi un sfat, sunt multe persoane care fac o serie de greșeli sau nu dau importanță anumitor aspecte:
 
✓  NU este în regulă să trimiteți fotografii din dosare și nici să dați detalii concrete din speța voastră înainte de a încheia un contract de asistență juridică cu un avocat. Sunt persoane care trimit pe diverse rețele de socializare „întreaga poveste”, cât mai detaliată, pagini întregi de citit, mai multor avocați, în speranța că va răspunde măcar unul și-i va da o soluție, în mod gratuit. Detaliile concrete se oferă doar în cadrul întâlnirii pe care o aveți cu avocatul pentru consultanță juridică. Marea majoritate a avocaților oferă consultanță juridică contracost, alții o decontează din onorariul care se va încheia pentru dosarul de instanță, iar alții nu percep onorariu de consultanță. Onorariile, de asemenea, diferă, de la avocat la avocat, deci există multe variante de a alege.
 
✓  Informați-vă dacă persoana căreia doriți să-i încredințați cazul dvs. are calitatea de avocat, într-unul dintre barourile din țară. Informații oficiale găsiți online în Tabloul avocaților și, mai nou pe platforma UNBR sau fizic, la sediul Baroului. La sediul fiecărui barou există lista avocaților stagiari și a avocaților definitivi. La noi la Iași este afișată chiar pe geam, pentru fi vizualizată din exterior, oricând. Nu demult existau persoane care practicau în mod ilegal avocatura, având robă și celelalte însemne specifice profesiei. Lucrul acesta se mai întâmplă și în prezent, dar sub o altă formă, existând diverse SRL-uri care oferă servicii specifice avocaturii. Exemplu concret: o clientă îi face procură unui consilier juridic din cadrul unui SRL pentru a o reprezenta la divorț. Consilierul juridic este angajatul unei societăți și nu poate reprezenta în instanță decât interesele societății, nu și persoane fizice din afara firmei.
 
✓  Întrevederea pentru consultanță juridică este, din punctul meu de vedere, esențială. Nu poți cunoaște întreaga situație de fapt a clientului și nu-i poți oferi o soluție fără a cunoaște în mod complet și corect toate aspectele relevante (ce s-a întâmplat, ce dorește să obțină, ce probe are). De foarte multe ori clienții folosesc o terminologie complet diferă de a avocaților, ba chiar greșită, considerând că situația lor se încadrează într-o anumită ramură sau instituție de drept. Avocatul trebuie să transpună în limbaj juridic solicitările clientului, ceea ce nu este întotdeauna ușor. Nimeni nu vă poate da o informație clară și corectă în urma unui simplu apel telefonic. Sunt persoane care insistă să afle o informație, măcar una generală, „să știe dacă se poate sau la ce să se aștepte”. La ce vă ajută să știți ce se poate întâmpla în general, dacă nu este asta și situația dvs?
 
✓  Nu doar clientul are obligația de a se informa în prealabil, ci și avocatul are obligația de a identifica clientul înainte de a încheia un contract. S-au văzut situații (și nu rare) când clientul contactează avocatul părții adverse, fără să știe că acesta a fost angajat în prealabil pentru litigiu. În mod clar, situația reprezintă un conflict de interese, dar pentru asta trebuie ca avocatul să știe cu cine discute.
 
✓  Sunt șanse mici ca un avocat să vă poată spune la telefon cât „costă onorariul pentru proces”. Pentru asta e nevoie de discuția de care vă spuneam anterior. Cheltuielile sunt mai multe, taxe de timbru, onorariu avocat, expertize. Onorariul mai diferă și funcție de complexitatea cauzei, durata estimată, etc.. Nici medicul nu ne spune ce problemă avem auzind la telefon problema noastră, și el ne cheamă la consult, eventual ne mai face niște investigații și abia apoi aflăm cât costă operația.
 
✓  Este normal să primiți informații clare cu privire la onorariul de avocat, dacă este fix sau periodic, dacă include reprezentarea in instanță sau doar redactarea, daca include reprezentarea și în căile de atac.  Dacă nu sunteți lămuriți, întrebați. Nu există „îmi dai atât acum și mai vedem pe parcurs”. Nu este în regulă să plătiți un onorariu DOAR  în funcție de soluția care se va pronunța (doar dacă avocatul va câștiga procesul ) și, de asemenea, acest lucru este interzis prin lege (pactul de quota litis).
 
✓  Avocatura este o profesie liberală și vine la pachet cu multe incompatibilități. Asta înseamnă, cel mai probabil, că reprezintă singura sursă de venit pentru avocatul dvs. De asemenea, timpul costă bani. Indiferent dacă veți achita, în prealabil, un onorariu pentru consultanță, serviciile juridice se plătesc. Persoanele care nu au însă venituri, pot solicita apela la serviciile de asistență judiciară gratuită sub forma unui avocat.
 
 

Notă: Informațiile din articol au fost redate într-un limbaj uzual, pe înțelesul justițiabililor și al persoanelor fără cunoștințe juridice.

Autor: Avocat Paula-Alina Lupu, Baroul Iași

Se interzice preluarea, distribuirea integrală sau parțială a conținutului acestui site, fără indicarea autorului și a sursei cu link activ, sub sancțiunile prevăzute de Legea 8/1996 privind drepturile de autor.

foto: https://www.nerdynaut.com/are-you-looking-for-legal-advice-here-are-4-ways-to-find-it

Distribuie articolul:

Facebook
LinkedIn

MAI MULTE
ARTICOLE