Noutăți

Rapire internationala de minori. Lipsa acordului pentru deplasarea din tara. Inapoierea minorului la resedinta sa obisnuita

Data

Aflandu-se in Belgia, partile s-au separat in fapt, convenind ca minora sa locuiasca cu mama in timpul saptamanii, iar la sfarsit de saptamana cu tatal.
In mai 2008, petenta introduce actiune de divort in Belgia, instanta dispunand ca minora sa locuiasca cu titlu principal la mama sa, urmand ca tatal sa plateasca copilului suma de 250 euro lunar. In paralel, in aprilie 2008, paratul solicita judecatoriei Vaslui incredintarea minorei si obligarea paratei la plata pensiei de intretinere.

Petenta solicita inapoierea minorei la resedinta sa obisnuita din Belgia.
In recurs
Curtea constatat ca, în speta, sunt întemeiate motivele de recurs, întrucât sunt îndeplinite conditiile art.3 din Conventie, luând în considerare ca neînapoierea copilului a avut loc prin violarea unui drept privind încredintarea, drept care se exercita în mod efectiv de catre mama minorei.

Curtea retine ca la momentul deplasarii minorei în România, petenta exercita împreuna cu pârâtul autoritatea parinteasca asupra minorei si, ca atare, tatal nu avea dreptul sa hotarasca în mod unilateral deplasarea si locul de domiciliu al minorei în România.
Intimatul sustine ca, potrivit dovezilor pe care le-a administrat el este cel care se ocupa de cresterea si educarea minorei, iar aspectul referitor la faptul ca locuiesc la bunicii paterni nu este de natura sa conduca la concluzia ca el nu se preocupa de minora.

Curtea apreciaza ca, pentru a retine incidenta dispozitiilor art.13 era necesar ca pârâtul sa dovedeasca, ca returnarea minorei în Belgia creeaza un pericol, efectiv, pentru minora, simplele sale afirmatii cu privire la moralitatea îndoielnica a mamei sau la un eventual abandon al minorei, nesustinut de probe concludente, neputând fi avute în vedere. Curtea admite recursurile, modifica în tot sentinta recurata în sensul ca admite actiunea si obliga pârâtul sa înapoieze pe minora A.I.E. la resedinta sa obisnuita din Belgia, în termen de doua luni de la data prezentei hotarâri, sub sanctiunea unei amenzi civile de 500 lei în favoarea statului român.

speta: http://portal.just.ro/2/Lists/Jurisprudenta/DispForm.aspx?ID=585
foto: http://www.caldwell-lawfirm.com/joint-childcustody-in-nebraska-divorce-and-paternity-cases/

Distribuie articolul:

Facebook
LinkedIn

MAI MULTE
ARTICOLE

Ordinul de protecție. Data intrării în vigoare

📌𝐋𝐚 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟑𝟏.𝟎𝟖.𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐯𝐢𝐠𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐋𝐞𝐠𝐞𝐚 𝟐𝟔/𝟐𝟎𝟎𝟒 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞, ceea ce înseamnă că va putea solicita un ordin de protecție nu doar persoana care este membru

Citește mai departe »