Noutăți

Plecarea soțului de acasă – este sau nu „părăsire de domiciliu” / „abandon de familie”?

Data

Unele dintre întrebările cel mai des întâlnite în dosarele de divorț (mai ales cu minori) sunt următoarele:

– Mă poate acuza soțul/soția de abandon de familie? 
– Trebuie să dau o declarație la poliție dacă am plecat de acasă?

Răspuns: În fapt, obligația de a anunța la poliție plecarea de acasă reprezintă doar un mit care circulă în popor. Nu a existat în trecut, după cum nu există nici în prezent, un cadru legal care să oblige vreunul dintre soți să declare plecarea din domiciliul conjugal, dar cu toate acestea, este adevărat faptul că, în trecut, se formulau deseori astfel de sesizări, iar motivul pentru care procedau așa îl vom analiza mai jos.
De asemenea, situația mai sus descrisă este deseori confundată cu abandonul de familie.

Așadar, haideți să vedem ce este abandonul de familie?

Abandonul de familie este o infracțiune (art. 378 Cod penal), săvâșită de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

  • părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferințe fizice sau morale;
  • neîndeplinirea, cu rea-credință, a obligației de întreținere prevăzută de lege;
  • neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească;

✔ Ei bine, motivul pentru care soții își formulau, în trecut, unii altora, plângere pentru „părăsirea familiei”, „abandonul familiei” sau „părăsirea domiciliului conjugal” era confuzia care se făcea cu infracțiunea de abandon de familie.

Totuși, părăsirea domiciliului este relevantă din punct de vedere penal (constituie infracțiune) numai în cazul în care această faptă este dublată de consecințele mai sus arătate, în sensul că minorul este lăsat fără ajutor/întreținere sau, dimpotrivă, părintele plecat, nu-și mai îndeplinește obligația de întreținere stabilită prin lege sau printr-o hotărâre judecătorească.

Astfel, cei care anunțau plecarea la postul de poliție, considerau că astfel nu li se va mai reține infracțiunea de abandon de familie.

Despre neplata pensiei de întreținere și infracțiunea de abandon de familie am vorbit aici și aici (Părintele este obligat să plătească cu prioritate pensia de întreținere, lăsând în plan secund celelalte datorii)

 

Autor: Avocat Paula-Alina Lupu, Baroul Iași. 

Se interzice preluarea, distribuirea integrală  sau parțială a conținutului acestui site fără indicarea autorului și a sursei, cu link activ, sub sancțiunile prevăzute de Legea 8/1996 privind drepturile de autor.

Distribuie articolul:

Facebook
LinkedIn

MAI MULTE
ARTICOLE