Noutăți

Infractiunea de acces ilegal la un sistem informatic

Data

Cunoscând parola adresei de email a persoanei vătămate, inculpata M. a accesat in mod ilegal contul acesteia.
Totodată, inculpata a accesat contul de Facebook al persoanei vătămate si a schimbat adresa de conectare, astfel încât persoana vătămată nu a mai putut sa-si utilizeze contul de Facebook.

După ce i-a restricționat contul de Facebook, inculpata a modificat setările contului, astfel încât unele discuții purtate de persoana vătămată cu martora A. pe chat-ul privat au putut fi vizualizate de orice vizitator al contului persoanei vătămate. In cauza s-a efectuat percheziția informatica a laptopului inculpatei.

Instanța:

“Din punct de vedere a laturii subiective, infracțiunea se comite cu intenție, directă sau indirectă. Ori, prin utilizarea username și a parolei aferente acestuia, respectiv a adresei de email aparținând persoanei vătămate și a parolei de acces pe care o cunoștea, dar pe care nu era îndreptățită să o utilizeze (neavând acordul persoanei vătămate), inculpata a accesat fără drept contul de Facebook „A____ Ale”, astfel că acțiunea sa frauduloasă se circumscrie noțiunii de acces fără drept la un sistem informatic.
Deși apărarea a susținut că această faptă nu a fost comisă cu forma de vinovăție cerută de lege, Curtea constată că inculpata procedând în maniera anterior reținută și descrisă mai sus a săvârșit fapta cu intenție directă, respectiv că a prevăzut rezultatul faptei sale, respectiv accesarea fără drept a sistemului informatic și a urmărit producerea lui. Atâta timp cât rezultatul prevăzut este inevitabil și autorul acționează pentru realizarea lui, cum este cazul de față, nu mai este necesară să se facă dovada că a urmărit producerea acelui rezultat.

Inculpata a recunoscut in totalitate faptele, nu a putut explica motivul pentru care a procedat in acest fel, însă a arătat ca regreta săvârșirea faptelor.
Inculpata a fost condamnata la 1 an si 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic si la 8 luni închisoare pentru alterarea integrității datelor informatice, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru un termen de 2 ani.”

Speța preluata de pe rolii.ro/hotarari/
foto: https://www.digitaltrends.com/computing/florida-teen-charged-with-hacking-felony-for-changing-computer-wallpaper/

Distribuie articolul:

Facebook
LinkedIn

MAI MULTE
ARTICOLE