Noutăți

Am construit un imobil pe terenul socrilor și acum nu vor să ne facă acte. Ce soluții avem?

Data

  1. În primul rând, sunt oare obligații socrii să ne „facă acte” pe casă?
         Răspunsul este: Nu! Discuția despre drepturile și soluțiile noastre într-un astfel de caz suportă multe variabile, dar cu siguranță nu există obligația pentru aceștia de a ne transmite dreptul de proprietate.

     

  2. Are importanță dacă construcția s-a realizat fără autorizație?
         Răspuns: bineînțeles! Neexistând autorizație, înseamnă că nici acestora nu le este recunoscut dreptul de proprietate, pentru a-l putea transmite mai departe altor persoane.
         De cele mai multe ori, lucrările se încep fără autorizație, ori, în contextul în care socrii (proprietarii terenului) nu au autorizație pentru locuința construită, este evident că nu ne pot transmite nici nouă dreptul de proprietate asupra acesteia. Un prim pas în acest caz este acela de a face demersuri pentru intrarea în legalitate și obținerea ulterioară a autorizației de construire.

     

  3. Și totuși, presupunând că vor exista „acte pe casă”, putem deveni proprietari pe construcție?
         Răspuns: Discuția diferă în funcție de situația concretă, însă, dacă sunteți în relații amiabile cu socrii, nimic nu îi împiedică să vă transmită dreptul de proprietate după ce aceștia, la rândul lor, l-au obținut.
         Luați în calcul faptul că nu este posibil și nici recomandat (deși s-au văzut și astfel de cazuri) în care există un proprietar pe teren și un alt proprietar al construcției. Așadar, este necesar ca socrii să ne transmită atât dreptul de proprietate asupra terenului, cât și asupra construcției.

  4. Cum anume devenim proprietari, ce trebuie făcut?
         Răspuns: „A face acte” este o noțiune greșit folosită, întrucât, în drept, noi trebuie să facem referire la o operațiune juridică concretă de transmitere a proprietății. Așadar, notarului public trebuie să-i solicităm să autentifice, spre exemplu, un anumit contract, respectiv o anumită operațiune juridică prin care dobândim proprietate.
         Variantele cele mai comune sunt: vânzarea și donația, care sunt acte prin care dobândim proprietatea „în timpul vieții”.
         O altă variantă este testamentul, caz în care vom dobândi proprietatea la decesul proprietarulu
    i.

  5. Am auzit că este mai bine să încheiem o vânzare, decât o donație, pentru că „nu se poate ataca”.
         Răspuns: Din nou, informațiile care s-au perpetuat sunt greșite. Există anumite motive pentru care anumite acte juridice se pot „ataca” în condiții mai dificile față de altele. Cu toate acestea, nu există un „act neatacabil”. În fapt, de cele mai multe ori, contractele sunt atacate cu acțiune în anulare/reziliere etc. după o perioadă lungă de timp de la încheierea acestora, când părțile uitaseră deja despre eventualele „probleme” care au existat la încheierea lor și care se tranformă în litigii, de regulă, atunci când părțile nu se mai înțeleg (exemplu: părinții se ceartă cu copilul cel mic, le pare rău că i-au făcut acte pe casă, motiv pentru care vor să „strice actul” și să-i lase celui mare imobilul.)
         În realitate, orice contract sau act juridic poate fi „atacat”, motivele de desființare ale acestora fiind multiple și depind de situația concretă.
         Putem vorbi, de exemplu, despre nulitate (caz de desființare a unui act juridic petru motive care EXISTAU LA DATA ÎNCHEIERII LUI) sau despre reziliere/rezoluțiune (caz de desființare a unui contract pentru neexecutarea acestuia sau executarea necorespunzătoare, deci pentru motive ULTERIOARE ÎNCHEIERII CONTRACTULUI).

         Totuși, împrejurarea că orice persoană are acces liber la justiție și că are deschisă calea unei acțiuni judiciare, nu înseamnă că are, în mod obligatoriu, șanse de reușită.

     

  6. Revenind la întrebare, dacă socrii nu au obligația să ne transmită proprietatea și nici nu am ajuns la un acord în acest sens, ce soluție mai putem avea?
         Răspuns: În cazul în care ați construit sau ați făcut investiții pe terenul propietatea altei persoane, putem discuta despre un drept de creanță în favoarea dvs., caz în care puteți fi despăgubiți dacă sunt întrunite toate condițiile prevăzute de lege.

         Situația de mai sus este doar o expunere a câtorva posibile soluții. În realitate, este posibil să existe în situația dvs. concretă mai multe abordări. Distinct de acest lucru, trebuie luat în calcul faptul că orice pretenție în instanță trebuie probată, adică dovedită, că trebuie introdusă într-un anumit termen, împotriva unei anumite persoane (care are calitate procesuală pasivă), existând așadar multe alte elemente de luat în calcul.

         Informați-vă corect, solicitând o consultație juridică unui avocat (verificând în prealabil apartenența acestuia la un barou din România!), fiind important ca acesta să fie specializat sau să aibă expertiză în ramura de drept din care face parte problema dvs.

         Informațiile de mai sus au fost scrise de Paula-Alina Lupu, avocat în Baroul Iași, într-un limbaj accesibil justițiabililor și nu au ca scop oferirea unor soluții concrete, pentru aceasta fiind necesar să solicitați consultanță juridică.

Distribuie articolul:

Facebook
LinkedIn

MAI MULTE
ARTICOLE