Noutăți

Concedierea salariatului care a făcut publică corespondența cu un client, urmată de sancționarea unității pentru încălcarea GDPR. În ce context este legală convocarea în termen scurt a salariatului pentru cercetarea disciplinară?

Data

Probleme de drept: 

– efectuarea cercetării disciplinare la o zi după săvârșirea abaterii disciplinare și convocarea salariatului în termen scurt;
– apărările angajatorului care a convocat salariatul în termen scurt, motivat de urgența luării unor măsuri de prevenire a unor prejudicii în cadrul unității;
– situația salariatului care nu a invocat, cu ocazia cercetării disciplinare, lipsa de timp pentru pregătirea apărării;

„Sancțiunea nulităţii absolute a deciziei de sancționare disciplinară operează numai în ipoteza în care cercetarea disciplinară prealabilă, în ansamblul ei, nu a fost efectuată, nu şi în ipoteza în care salariatului nu i s-a lăsat un anumit timp între momentul convocării şi cel al audierii efective, de vreme ce legea nu instituie un termen expres în acest sens.

Într-un astfel de caz, intervine sancțiunea nulității relative, cu condiția dovedirii unei vătămări, iar simpla susținere în sensul că i-a fost încălcat dreptul la apărare nu este de natură să conducă la concluzia nelegalității cercetării disciplinare.”

Speța a fost rezumată de avocat Paula-Alina Lupu, din Baroul Iași și publicată pe Juridice.ro la data de 19.04.2022

Continuarea articolului este disponibilă pe juridice.ro, la adresa de aici 

Distribuie articolul:

Facebook
LinkedIn

MAI MULTE
ARTICOLE